Hoppa till innehåll
Att lära sig säga nej är en viktig färdighet

Kan du säga nej?

Att lära sig säga nej är en viktig färdighet som du kan utveckla oavsett om det är på jobbet eller i livet generellt. 

”Ja! Det fixar jag! Jag kommer direkt! Du stör inte jag har tid nu…”
Hur många gånger har du hört dig själv säga detta och ångrat dig direkt?

Men att säga det korta ordet på tre bokstäver kräver mer än att bara flytta munnen. Vi är sociala varelser och älskar när vi får visa upp hur duktiga vi är, samtidigt som vi undviker konfrontation och konflikt.

"Att säga nej till andra är att säga ja till sig själv!"

När du trots det säger nej har du prioriterat ditt eget fokus och engagemang. Ibland kräver det dessutom att man vågar stå upp emot chefer och nära vänner när de vill ha hjälp. Ödmjukhet och finess behövs i stora portioner när du avvisar en kollega så du inte framstår som taskig.

Det är inte konstigt att det är mycket lättare säga ja till allt och sedan försöka lösa sina egna uppgifter senare.

Varför säger vi ja?

En av de största anledningarna att vi säger ja är att vi inte vill framstå som elaka, ohjälpsamma eller lata. Vi vill vara omtyckta!
En amerikansk undersökning som har studerat miljontals arbetare kom fram till att i genomsnitt jobbar vi fokuserat cirka 12,5 timmar arbetstid i veckan!

 

"När du säger nej, säger du bara nej till ett alternativ.
När du säger ja, säger du nej till alla andra alternativ.
Nej är ett beslut.
Ja är ett ansvar."

Hur säger vi nej?

Kan vi lära oss att säga nej till orimliga frågor om hjälp, meningslösa möten och andra saker som stjäl vår tid?

På en lång tidslinje, tänk månad eller längre, har de flesta en ganska hyfsad uppfattning om hur mycket arbete man (realistiskt) kan klara av. Det vi har svårt för är att veta vad vi klarar av att göra på en dag.
Fenomenet, som kallas Planning Fallacy, visar att vi har svårt att bedöma hur mycket tid och resurser ett projekt eller en uppgift kommer att ta. Vi tenderar att vara väl optimistiska, eftersom vi sällan räknar med att oförutsedda händelser kommer att påverka det vi gör.  Därför säger vi ja till varje ”snabb avstämning” eller ”detta tar bara en minut”-uppgift som kommer i vår väg.

Tyvärr är det här det börjar gå utför.

Hur lång tid tar ett snabbt avstämningsmöte egentligen?

En av de värsta tidstjuvarna, som vi nästa aldrig säger nej till är det snabba avstämningsmötet. Ett snabbt möte på 5–10 minuter för att lösa ett problem eller kontrollera något som gått fel det tar inte så mycket tid, eller?

Tittar man lite från sidan blir det en aning mer tid som går åt än de 5-10 minuter som du satt av från början.

Till att börja med, om du sitter djupt koncentrerad och inne i någonting behöver du ”parkera” uppgiften innan du byter till en ny. Ska det bli bra krävs det oftast lite förberedelse. 

Det är inte ovanligt att det blir ett stopp vid kaffemaskinen innan mötet börjar. Bara för att fylla på koppen.

 

"Ett stopp vid kaffemaskinen är aldrig fel..."

Nästa steg är själva mötet. I bästa fall tar det bara de planerade 5–10 minuterna. Men ofta pratar vi andra saker också så det riskerar att ta mer tid än de 5-10 minuterna som var utlovade.

När sen mötet är avslutat ska du tillbaka in i den uppgiften du höll på med och komma in i samma flow igen. Normalt tar detta ytterligare 15-30 minuter innan man är tillbaka i zonen.

Det korta mötet som skulle ta 5–10 minuter tar i verkligheten kanske 5 till 10 gånger så mycket tid! Genom att lära dig att säga nej till det supersnabba mötet kan du kanske spara en timme eller mer av din dag. Vad ska du göra med den tiden?

Det finns många andra exempel, men se detta som en illustration.

Det är inte de stora uppgifterna som sänker din produktivitet, men många små som du inte säger nej till hindrar dig att vara effektiv.

Så om det huvudsakliga skälet till att lära sig att säga nej är att kunna säga ja till de saker som betyder något. Då handlar inte ett nej om att förneka dig själv och andra. Det handlar om att du väljer och prioriterar vad som förtjänar din begränsade tid.

Fortsätt läsa våra inlägg

Kontakta mig!

Hitta till oss

Terminalgatan 20, 235 39 VELLINGE
Tel: 0733-40 91 00  eller  0733-70 50 10

Kontakta mig!

Hitta till oss

Terminalgatan 20, 235 39 VELLINGE
Tel: 0733-40 91 00  eller  0733-70 50 10