Hoppa till innehåll

Varför är det viktigt med självledarskap?

Arbetar du hemifrån som så många andra just nu? 

Covid-19 har satt oss på en hård prövning av olika anledningar och hoppet om att ”efter semestern blir allt normalt igen” verkar komma på skam. Behovet att arbeta distribuerat kommer troligen att finnas kvar länge än. Det kan till och med bli som många tror, en permanent lösning, där delar av arbetet kommer att ske hemifrån (i de fall det går att göra).

Oavsett om du är chef eller medarbetare har du troligen varit van att jobba i ett sammanhang med daglig kontakt med kollegor, tydliga rutiner, avstämningar och ledarskap. Omställningen som sker nu gör att det krävs en stor portion eget ansvar när man ska arbeta engagerat hemifrån. Men hur bra och förberedda är vi på att arbeta effektivt hemifrån och hur ska vi prioritera våra uppgifter i dessa tider? 

"Självledarskap handlar om att utveckla sig själv!"

Ett tydligt SJÄLVLEDARSKAP är viktigt att besitta eftersom de dagliga utmaningarna blir större. Avsaknad av dagliga avstämningar med kollegor eller prioriteringar av arbetsuppgifter och problem som brukade lösas snabbt med kollegorna är några exempel.

Men vad är självledarskap och vad behöver man tänka på?

Enkelt uttryckt innebär självledarskap att du vill utvecklas som person och ifrågasätta dina egna antaganden. Det handlar om att vara nyfiken på att öka medvetenheten om tankar, motiv och drivkrafter och hur du ska förhålla dig till nya utmaningar och svårigheter.
Det finns många olika verktyg och strategier och i den nuvarande situationen behöver vi hitta ett konstruktivt förhållningssätt för att kunna driva det egna arbetet, företaget och inte minst affärer framåt.

Några enkla saker att tänka på för att utveckla ditt självledarskap:

Sätt upp mål

Kan låta enkelt men för att kunna leda dig själv krävs det struktur och målfokus. Ett enkelt sätt att jobba är att ha en lista med dessa kolumnerna

1. Vad gjorde du igår
2. Vad ska du göra idag
3. Finns det några hinder och behöver du hjälp. (Perfekt för ett samtal med någon medarbetare)

Tänk på att arbetsuppgifter som ”varit bortglömda eller vilande” kan vara bra att göra nu. Speciellt som kunderna inte är lika lätta att få tag i.
Att dessutom kunna bocka av i en lista vad vi uppnått under en arbetsdag gör att vi kan känna oss nöjda.

"Sätt upp mål med dagens arbete"

Strukturera arbetsdagen

Kom ihåg att ta pauser och lunch! Sätt upp en struktur kring jobbpassen och arbetsdagen. Tänk på att när man inte har den dagliga kontakten försvinner kaffehämtningar och andra korta pauser.
Att gå från ett möte till möte utan paus gör att man laddar ur. Ta pauser och fyll på med energi.

Öka medvetenheten

Självledarskap handlar mycket om att vara nyfiken och försöka se saker nya perspektiv.
Gå in i Metaläge eller ”Åk upp i helikoptern”
Försök att ta ett steg tillbaka och skaffa dig en helhetsbild. När du tar dig tid att åka upp i helikoptern ser du ofta dina utmaningar på ett nytt sätt och ur andra perspektiv.

"Håll kontakten med kollegor och chefer!"

Rör på dig

Fundera ut vilken enkel vardagsrörelse du kan bygga in. Gå inte bara mellan sängen, skrivbordet och kaffemaskinen i köket. Är du sjuk ska du självklart vara hemma men är du frisk, gå ett varv runt kvarteret för att komma till jobb, promenera på lunchen, stretcha eller vad som helst. Undvik att sitta en heldag hemma och arbeta, variera arbetsställning och hitta små omväxlingar.

Håll kontakten!

Att hålla kontakten med chefer och kollegor är väldigt viktigt!
Vi människor är flockdjur och att sitta utan social kontakt för länge kan göra att både arbetsglädjen och motivationen tryter. Ett samtal skapar garanterat en boost eftersom detsamma gäller för dina kollegor. Energin som uppstår kanske hjälper dig med din nästa arbetsuppgift!

Hur kan vi på Kontroll hjälpa dig?

Vi vet att det ibland kan behövas en extern energi-boost, eller bara ett bollplank för att kunna behålla sitt dagliga fokus och arbetsglädje.

Vill du eller någon av dina medarbetare ha någon att prata med eller coachas av?
Kontakta oss!
Vi arbetar aktivt som mentorer både online och face to face!


Fortsätt läsa våra inlägg

Kontakta mig!

Hitta till oss

Terminalgatan 20, 235 39 VELLINGE
Tel: 0733-40 91 00  eller  0733-70 50 10

Kontakta mig!

Hitta till oss

Terminalgatan 20, 235 39 VELLINGE
Tel: 0733-40 91 00  eller  0733-70 50 10